Güzel Sanatların Sınıflandırılması


Güzel Sanatların Sınıflandırılması


Klasik sınıflandırma


Klasik sınıflandırmada güzel sanatlar, sanatı icra ederken kullanılan malzemeye göre sınıflandırılır. Bu sınıflandırmaya göre üç farklı sanat grubu vardır:


Görsel (plastik) sanatlar: Boya, kil, alçı, taş, ahşap, mermer gibi şekil verilebilen maddelerle yapılan sanatlardır. Görsel sanatlar yoğun olarak göze hitap eder.


İşitsel (fonetik) sanatlar: Sese ve sözlere biçim verilerek yapılan sanatlara işitsel veya fonetik sanatlar denir. Bu sanatlar ağırlıklı olarak kulağa ve işitmeye yöneliktir.


Dramatik (ritmik) sanatlar: Karma sanatlar olarak da adlandırılan ritmik sanatlar; hareketlere, jest ve mimiklere yön vermek suretiyle hem göze hem de kulağa hitap eden sanatlardır.


Klasik sınıflandırmada güzel sanat gruplarının kapsadığı sanat dalları şunlardır:





















Güzel Sanatlar

Görsel (plastik) sanatlar

İşitsel (fonetik) sanatlar

Dramatik (ritmik) sanatlar:

Resim


Heykel


Mimari


Hat



Müzik


Edebiyat



Tiyatro


Sinema


Opera


Dans


Bale



Modern sınıflandırma


Modern sınıflandırmada ise güzel sanatların ele alınış biçimleri ayrıntılı ve kapsamlı bir sistematik geliştirilerek yapılmıştır. Bu sınıflandırmada güzel sanatlar yedi başlık altında toplanmıştır:


Yüzey sanatları: Kâğıt, tuval, cam, deri veya kumaş gibi belli bir yüzeye yapılan ve temel malzemesi boya olan tüm iki boyutlu sanat çalışmalarıdır.


Hacim sanatları: Temel malzemesi toprak, taş, ahşap, cam, mermer ve çeşitli madenler olan üç boyutlu sanat çalışmalarıdır. Yüzey sanatlarından farklı olarak, eserlerin en ve boya ilave bir de derinlikleri (hacimleri) vardır.


Mekân sanatları: İç ve dış mekânları düzenleyen, genel olarak mimarlıkla ilgili olan sanat dallarıdır.


Dil sanatları: Yazı ve gramer kullanılarak oluşturulan sanat eserlerine dil sanatı veya edebiyat denir.


Ses sanatları: Temel aracı notalar olan müzik sanatı ve ona ait olan alt türler ses sanatlarına dâhil edilir.


Hareket sanatları: İnsan bedeninin, jest ve mimiklerin belli bir koreografi çerçevesinde şekillendirilmesine dayanan sanatlardır.


Dramatik sanatlar: Belirli bir hikâyenin veya kurgu metnin canlandırılmasına dayanan, senaryonun oyuncular tarafından eyleme dönüştürülerek sergilenmesine bağlı olarak oluşan sanatlardır.


Modern sınıflandırmada güzel sanat gruplarının kapsadığı sanat dalları şunlardır:






























Güzel Sanatlar

Yüzey sanatları

Hacim sanatları

Mekân sanatları

Dil sanatları

Ses sanatları

Hareket sanatları

Dramatik sanatlar

Resim


Hat


Minyatür


Tezhip


Ebru


Grafiti


Afiş


Karikatür


Fotoğraf


Süsleme



Heykel


Kabartma


Seramik


Vitray


Cam


Ahşap



Mimarlık


İç mimarlık


Peyzaj



Edebiyat



Müzik



Pandomim


Bale


Dans




Tiyatro


Sinema


Opera


Gölge oyunu


Müzikal





Güzel Sanat Örnekleri

Yüzey sanatları: Tuval, cam, kâğıt, deri veya kumaş gibi belli bir yüzeye yapılan ve temel malzemesi boya olan tüm iki boyutlu sanat çalışmaları



Hacim sanatları: Estetik değer taşıyan üç boyutlu objeler üretmeye yönelik, temel malzemesi toprak, taş, ahşap, cam, mermer ve diğer madenler olan üç boyutlu sanat çalışmaları



Mekân sanatları: Genel olarak mimarlıkla ve çevre düzenlemesiyle ilgili olan, iç ve dış mekânları düzenleyen sanat çalışmaları






Not: Bazı güzel sanat dallarında ortak malzemeler kullanılır. Örneğin hacim ve mekân sanatlarının her ikisinde de toprak, taş, ahşap, cam, mermer ve çeşitli madenler kullanır fakat ortaya çıkan eserler nitelik ve işlev bakımından farklı özelliktedir. Mekân sanatı ana yapıyı inşa edip çevresini düzenlerken, hacim sanatı, estetik değer taşıyan objelerle mekânı süsler.


Dramatik sanatlar: Belirli bir hikâyenin veya kurgu metnin canlandırılmasına dayanan, senaryonun oyuncular tarafından eyleme dönüştürülerek sergilenmesine bağlı olarak oluşan sanat çalışmaları





Yorumlar (0)

Yakın Zamanda Gönderilenler

Paylaş

Bu gönderiyi başkalarıyla paylaşın