Bedri Rahmi Eyüboğlu

Bedri Rahmi Eyüboğlu


1911 - 1975 yılları arasında yaşamış Türk ressam, yazar ve şairdir. Sanatçı, insan figürü içeren ya da içermeyen doğa resimleri çizmiş, yöresel motifleri resmetmiştir. Portrelerini genellikle kâğıt, bazen de tahta üzerine yapmıştır.



Anadolu’da yaptığı geziler sanat anlayışını etkileyip değiştirmiş, resimlerinde yoğun olarak halay çekenler, han avluları, çocuk emziren kadınlar, saz çalan âşıklar gibi temaları işlemeye çalışmıştır. Sanatçı, başörtüsü veya kilimin hem güzel hem işe yarar olması gibi sanat eserlerinin de bir iş görmesi gerektiği düşüncesiyle eser üretmeye çalışmıştır. “Güzel yararlı olmalıdır.” düşüncesinden hareketle “yazmacılık” geleneğine yeni bir yorum getirmiştir.



Zamanla duvar resimlerine yönelen sanatçı, mimari ile diğer güzel sanat yapıtlarının bir arada kullanılmasının güzel sonuçlar doğuracağına, mimar - sanatçı işbirliğinin gerekliliğine inanmış, çalışmalarını büyük boyutlu mozaiklerle sürdürmüştür.



El baskı yazmacılık, gravür, seramik, heykel, vitray, mozaik, hat, serigrafi ve litografi gibi birçok formda eserler üreten sanatçı, geleneksel süsleme ve halk el sanatlarında seçtiği motifleri yapıtlarında Batı'nın teknikleriyle birleştirerek kullanmıştır. Geleneksel halk sanatlarından seçtiği motifleri başarılı bir biçimde kullandığı gibi şiirlerinde de halk edebiyatının masal, deyiş gibi türlerine karşı duyduğu hayranlığı yansıtmıştır.



Sanatçı bir dönem zengin renklerle soyut biçimlere yönelmiş; görülmedik, bilinmedik renkler bulabilmek için denemeler yapmış; plastik tutkal, plastik boyalar, kum, talaş ve buruşturulmuş Japon kâğıdı kullanmıştır.



Daha sonra soyut düzenlemeleri bırakıp yeniden eski konularına dönmüş; gecekonduları, kahvehaneleri, hanları resmetmeye devam etmiştir.




Yorumlar (0)

Yakın Zamanda Gönderilenler

Paylaş

Bu gönderiyi başkalarıyla paylaşın