Pablo Picasso

Pablo Picasso

1881 - 1973 yılları arasında yaşamış İspanyol ressam, heykeltıraş, sahne tasarımcısı, şair ve oyun yazarıdır. 20. yüzyıl sanatının en iyi bilinen isimlerinden biridir.

Sanatçı, her zaman sanatıyla insanları şaşırtmıştır. Onun tarzı, diğer çoğu sanatçıya kıyasla yaşamı boyunca çok fazla değişime uğramıştır. 

Yeni tarzların gelişimine katkı vermiş, kolajın icadında yer almış, farklı objeleri eserlerine ekleyerek yaptığı kolajlar, birçok sanatçıya ilham kaynağı olmuştur.

Picasso; empresyonizm, ekspresyonizm, sürrealizm ve modernizm gibi çok farklı sanat anlayışlarını yansıtan eserler vermiş, bazı eserlerinde puantilizm tekniğini kullanmıştır.

Sanatçı, kübizm tekniğinin temelini atmıştır. Resimlerinin çoğunda, çizdiği nesne sanki bloklara ya da küplere parçalamış gibi durmasının nedeni, gelişimine öncülük ettiği kübizm tekniğidir.

Kübist resimlerin genel özelliği geometrik şekillerin kullanılmasıdır. Resmedilen nesneler, geometrik formlar oluşturacak şekilde birleştirilir ya da bölünür. Şekiller yanal yüzeylerine bölüştürülüp her biri iki boyutlu yüzeyde gösterilebilir. Örneğin bir portrenin hem yandan hem de önden görünüşü verilebilir.

En tanınmış eseri Alman hava kuvvetlerinin Guernica kasabasını bombalamasını anlatan Guernica adlı eseridir. Resim 1937'de yapılmıştır. Bu resim şu anda Madrid'de Reina Sofía Müzesinde bulunmaktadır. Picasso, bir sergisi sırasında kendisine, "Bu resmi siz mi yaptınız?" diye soran bir Alman generaline, "Hayır, sizin eseriniz." cevabını vermiştir. Bu resim Picasso'nun savaşa karşı duyduğu güçlü öfkeyi anlatmaktadır. Resimdeki insan ve hayvan figürleri acı, hüzün ve savaşa karşı duyulan nefreti yansıtmaktadır.

Guernica 


Yorumlar (0)

Yakın Zamanda Gönderilenler

Paylaş

Bu gönderiyi başkalarıyla paylaşın